Herhaling is de kracht van een verbeterproces
We're Cerios

De kwaliteit van de software is een continue verantwoordelijkheid, van het hele team. Agile softwareontwikkeling heeft dit geadresseerd. Testen is geen fase meer in softwareontwikkeling en al helemaal niet een fase die aan het eind plaatsvindt.

Wanneer je zeer frequent software releases wilt uitbrengen, bijvoorbeeld wekelijks, dagelijks of zelfs meerdere keren per dag is het handmatig testen niet meer economisch haalbaar. Bovendien is het niet iets waar we als mens goed in zijn of wat motiveert: elke dag met dezelfde kritische, nauwkeurige blik controleren of ‘alles’ nog werkt.

Deze beide ontwikkelingen hebben geleid tot een sterke opkomst van geautomatiseerd testen: bij elke wijziging van de software wordt automatisch een hele reeks van kwaliteitscontroles gestart. Keer op keer, met dezelfde nauwkeurigheid. Niet alleen op onderdelen van een systeem, ook op de gehele toepassing en op use case niveau.

Bij Cerios combineert een testautomatiseerder twee belangrijke vaardigheden: 1) goed begrijpen wat testen inhoudt en 2) de technische vaardigheden om met testtools en testscripts te werken. Als onderdeel van het ontwikkelteam verrijkt hij zo de set van geautomatiseerde tests en helpt mee aan het ‘inbouwen van kwaliteit’.